Hoe kan je een nep Rolex herkennen?

bekijk de handige tips
Rolex
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Nov 10, 2016 10:14 pm

Hoe kan je een nep Rolex herkennen?

Postby Rolex » Thu Nov 17, 2016 11:45 pm

Een Rolex imitatie onderscheiden van een echte. Voor veel mensen is dat niet makkelijk. Zeker nu imitatie horloges steeds beter worden, moet je goed kijken om het verschil te zien. Vroeger was een imitatie Rolex veel lichter dan een echte. Die tijd is nu echt voorbij. De vervalsers weten de kenmerken van een echte Rolex goed te imiteren. Gelukkig zijn er nog een paar details die ze niet goed kunnen namaken.

Een imitatie-Rolex is makkelijker te herkennen als je hem kan vergelijken met een echte Rolex. Het probleem is dat de meeste kopers geen echte Rolex hebben. Met de volgende tips kan je de nep-Rolex echter ontmaskeren zonder dat je een echt exemplaar nodig hebt.


Tikgeluid
Een Rolex maakt geen tikkend geluid. Dit is eigenlijk een aanvulling op het bovenstaande. Bij een Rolex is er geen sprake van een tik van seconde naar seconde. Een echte Rolex hoor je dus niet.

Inscripties
De achterkant van een Rolex is glad en heeft geen inscripties. Soms is een imitatie Rolex voorzien van indrukwekkende inscripties op de achterzijde. Dit zou de indruk moeten wekken dat het een echte Rolex is. Het is echter andersom. Heeft het horloges inscripties? Dan weet je zeker dat het geen echte is. Er zijn slechts twee uitzonderingen op deze regel. Damesmodellen van voor 1990 kunnen wel een inscriptie hebben (Original Rolex Design). Ook bij het model Sea-Dweller is een inscriptie mogelijk (Rolex Oyster Original Gas Escape Valve).

Secondewijzer
De secondewijzer van een echte Rolex maakt 28.800 "stapjes" per uur. Dit zijn dus 8 stapjes per seconde. Door de grote hoeveelheid tikken van de secondewijzer, lijkt de secondewijzer over de wijzerplaat te glijden. De wijzer beweegt zich in een vloeiende, schokloze beweging. Als je een Rolex ziet waarbij de secondewijzer "springt" van seconde naar seconde dan weet je zeker dat dit geen echte Rolex is. Deze aanwijzing is waterdicht en eenvoudig te controleren. Jammer genoeg bevatten de betere imitaties ook een "glijdende" secondewijzer.

Glazen achterkant
De achterkant van een Rolex is altijd van metaal. Bij sommige imitaties is de achterkant gemaakt van doorzichtig kunststof of glas. Hierdoor is het achterliggende uurwerk goed te bekijken. Hoewel de makers van dergelijk imitaties de koper proberen te overtuigen van de echtheid, is dit juist een bewijs dat het horloge niet echt is. In de geschiedenis van Rolex zijn er slechts twee exemplaren met een glazen achterkant bekend. Dit waren echter geen productiemodellen, maar presentatiemodellen waarbij het uitwerk getoond moest worden. Deze modellen zijn geproduceerd in de jaren '30.

Duikring
Als het horloge een duikring heeft (bezel of lunette), kan het geen kwaad om hier aan te draaien. De duikring bij een echte Rolex kan alleen linksom gedraaid worden. Bij het draaien van de ring moet je een klikje horen. Bij een echte Rolex is er sprake van 120 klikjes (clicks) in een volledig rondje. Bij imitatiehorloges is er vaak sprake van slechts 60 clicks.

Kroontje in het glas
Bij de modellen na 2002 is een klein kroontje gegraveerd in het glas. Het betreft een piepklein kroontje onderin, in de buurt van de "6". Het kroontje is altijd zeer klein en bestaat uit vele kleine puntjes. Het glas van een Rolex is overigens altijd saffierglas. Dit harde glas is zeer krasbestendig. Zie je krasjes in het glas? Dat is het waarschijnlijk geen echte Rolex.

Serienummer
Het serie- en kastnummer van een echte Rolex is te vinden op de zijkant van het horloge op de plek waar de band aan de kast bevestigd is. Dit nummer is gegraveerd waardoor de letters en cijfers strak en goed leesbaar zijn. Bij imitatiemodellen lijken de cijfers en letters vaak gezandstraald. Hierdoor zijn de letters en cijfers vaak wat korrelig. Jammer genoeg kan je het serie- en kastnummer niet zien zonder de band eerst los te maken.x

Vergrootglas
De Rolexhorloges met datumaanduiding hebben een soort vergrootglas in het glas om de datum beter te kunnen lezen. Dit kleine vergrootglas bevindt zich bij het cijfer "3". Deze zogenaamde "cyclopische lens" vergroot exact 2,5 keer. Dit glas blijkt moeilijk na te maken. Bij veel imitaties is er wel een vergrootglas aanwezig, maar is de vergroting hooguit 1,5 keer. Soms wordt dit probleem opgelost door gebruik te maken van een groter vergrootglas.

Algemene kwaliteit
Een echte Rolex is gemaakt van de beste materialen en is perfect in elkaar gezet. Als er een detail wat goedkoop aandoet, is dit al een duidelijke aanwijzing voor een imitatie-horloge. Ook merkwaardige speling of kleurverschil komen bij een echte Rolex niet voor. Tenslotte is iedere Rolex waterdicht. Een beetje condens aan de binnenkant van het glas kan hierdoor al een duidelijke aanwijzing zijn van een nep Rolex.

Hologram sticker
Een echte Rolex heeft bij aflevering een speciale sticker op de achterzijde. Deze 3D-hologram-sticker is lastig en duur om te maken. Veel imitatie horloges hebben deze sticker daarom niet. Op een echte sticker staat een gedeelte van het serienummer in goudkleurige letters afgedrukt. Hiernaast moet er een soort 3D-effect te zien zijn als je de sticker van verschillende kanten bekijkt. Als een imitatie Rolex al een sticker heeft, is er meestal geen sprake van het genoemde 3D-effect.

Return to “Fake vs Real”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest